Program

AKTUELLT

Information från Lyby Bygdeförenings styrelse 2023


Vår verksamhet syftar till att vara en betydande faktor i att utveckla bygden och stärka samhörigheten i bygden. För att åstadkomma detta behöver vi dela arbetet på
flera händer men kunna agera samlat. Bli medlem i Lyby Bygdeförening och följ våra aktivieter på Facebook och här på hemsidan. De som vill få information, påminnelser via mail vad som händer i föreningen kan skicka in sin mailadress till info@lybybygdeforening.seVänliga hälsningar

Styrelsen för Lyby Bygdeförening


                          Program Lyby Bygdeförening 2022


Lyby ligger naturskönt i Hörby kommun. Byn ligger på höjden med utsikt över Ringsjön och har en traditionell skånsk bybebyggelse. Några av byarna runt  Lyby är  Söderto, Norrto, Hee, Åkarp och Fridhem.


Lyby Bygdeförening har som målsättning att ta tillvara den fina naturen och bybornas olika  intressen i  sitt årliga program.

V Vi behöver fler som vill engagera sig i Lyby bygdeförening, det kan vara allt från styrelseuppdrag till idespruta med aktiviteter ELLER att driva ärende för vår byggds bästa i kommun eller på annat håll.
Skicka gärna ett PM eller kontakta någon av oss som idag är med i styrelsen. V.G se Under rubriken Kontakt.


    Program 2023

Här nedan finns program för årets kommande aktiviteter, vi i styrelsen väljer att publicera det digitalt på Facebook och här på hemsidan för att minska pappersutskrifter. Vi vädjar till alla att informera och sprida informationen vidare till dem som kanske inte nyttjar digitala medierna så frekvent. Om någon önskar att få en fysisk utskrift av dokumentet ordnar vi gärna det. Meddela i så fall oss via mail: info@lybybygdeforening.se eller till telefonnummer 0702703923


Årsprogram för Lyby bygdeförening 2023

 

Vi hälsar alla hjärtligt välkomna till årets olika evenemang och aktiviteter! Eventuell anmälan görs till föreningens mail: info@lybybygdeforening.se, telefonnummer: 0702703923 eller eventuellt Facebookevenemang.


Löpande aktivitet under våren – Familjecykling i bygden med tipsrunda. Frivillig aktivitet för alla som vill ut och se sig omkring i vår fina natur på cykel. Under perioden 1 maj – 10 juni kommer det finnas frågor längs en utsatt slinga, inriktat för barn upp till 12 år samt för vuxna. Från och med 30 april finns kartan med frågornas position att ladda ner digitalt från föreningens hemsida eller Facebook, alternativt genom att hämta fysiska lappar på Lyby 3344 eller Lyby 3043. Ifyllda formulär återlämnas vid någon av utlämningsadresserna eller skickas in via mail senast 15 juni. Så ta med dig familjen, grannarna och vännerna på en härlig utflykt till cykel eller fots. Tillsammans går vi igenom svaren och delar ut fina priser på sommarjubileumsfesten den 17 juni.


Söndag 16 april – Föredrag om Lybys historia. Sara Aurelius berättar om intressanta händelser och utvecklingen genom åren i vår lilla by. Vi hoppas även att det kan öppna upp för boende i bygden att dela med sig av egna erfarenheter och kunskaper. Vi kommer hålla till centralt i annexet hos Jenny Sjödin (Lyby 3043) mellan kl. 14.00-16.00 och det bjuds på enklare fika. Enklast är att parkera vid kyrkan och gå till Lyby Säteri.


Måndag 24 april, fortsättning torsdag 4 maj – Prepping inför olika krissituationer. Just nu befinner vi oss i en värld som kantras av flera olika utmaningar. Under två kvällar får vi veta hur vi kan förbereda oss och vara steget före. Utbildningen sker i samarbete med ABF och kommer hållas i deras lokal på Tingsgatan 26C i Hörby kl. 18.00-20.30. Anmälan görs senast den 20 april.


Söndag 30 aprilValborgsfirande. Traditionsenligt valborgsfirande på Bengts äng i Lyby. Alla är välkomna från kl.19.00 där var och en tar med sig egen matsäck, förslagsvis något gott att grilla vid brasan som tänds runt kl.20.00.


Lördag den 13 majGökotta. För er som vill ut en tidig morgon i maj så är detta ett ypperligt tillfälle, samtidigt som vi förväntar oss att få höra göken gala. Samling sker kl.08.00 vid Askebacken där Malin och Torbjörn Månsson tar vid och leder oss på rundan. Egen fikakorg tas med för att avsluta promenaden med.


Söndag 4 juni – Vandring genom mossen. Följ med ut på upptäcktsfärd där du lär dig mer om växt- och djurlivet i vår fina natur. Vi samlas vid kyrkan i Lyby kl.11.00 och avslutar ca 1h senare vid Brotorps sjön där föreningen bjuder på grillad korv samt fika. Därefter erbjuds återresa med traktor och vagn till kyrkan.
Anmälan görs senast 26 maj.


Lördag 17 juniSommarfest, vi fyller 20 år! Bygdeföreningen har 20-årsjubileum och självklart vill vi fira det med en härlig sommarfest! Vi hoppas på en trevlig kväll med bland annat underhållning av Skånska Visor. Församlingsgården i Lyby är bokad för festligheterna och vi inleder kvällen kl.18.00 med bubbel och snittar. Därefter serveras en härlig grillbuffé med italienska inslag där dryck medtages själv. Under kvällen kommer det finnas lotter till försäljning och vi går igenom resultatet av tipsrundan som varit en aktivitet under våren. Vi delar ut fina priser till dem som klarat frågorna bäst samt lottvinnare. Det blir självklart en smarrig dessert samt tårta innan vi avrundar kvällen kl.24.00. Eventuella matpreferenser anges vid anmälan som vi behöver senast 9 juni. Pris för medlemmar är 350kr/vuxen. Icke medlemmar betalar 400 kr/ vuxen. För barn mellan 6–14 år kostar det 175kr, barn under 6 år medverkar gratis.

 

Lördag 30 septemberVeteran dag. Under flera år har det varit uppskattat att vi under en dag samlas på Sebbarps flygfält för att hylla trotjänare av olika slag. Vår förhoppning är att kunna erbjuda en fartfylld och nervkittlande visning av flygplan. Det finns även chans att få se modellflygplan från sportflygklubben och att få prova på med dubbelkommando. Evenemanget är gratis och alla fordon med någon slags karaktär är välkomna. Tid 11.00 – 15.00. Korv, dryck, kaffe, te och kakor kommer finnas till försäljning.


Torsdag 19 oktoberVinprovning. En resa genom vinvärlden där vi stiftar bekantskap med de mest välkända gröna druvorna och omtyckta vita viner. Församlingsgården i Lyby är bokad och vi har avsatt tid mellan kl.18.30 – 20.30. Priset är 200kr/person och anmälan görs senast den 5 oktober.

Under våren 2024 är vår förhoppning att fortsätta med en ny resa genom vinvärlden där vi stiftar bekantskap med de mest välkända blå druvorna och de omtyckta röda vinerna. Håll utkik!


Lördag 18 novemberJulpyssel. Vi samlar familj och vänner i blandade åldrar för att skapa och pyssla i julens tecken. Det är öppet hus och man kan komma fritt mellan kl.10 – 14.00. Föreningen har ett stort utbud av material för att skapa olika kreativa ting, bland annat kransbindning, tomtar och troll. För att komma i julstämning serveras glögg och pepparkakor samt en enklare lunch bestående av korv med bröd. Vi kommer hålla till i församlingsgården och det kostar 150kr/familj.

2024

Några datum att hålla koll på och boka in i kalendern! Mer information kommer längre fram.

 

Lördag 13 januari 2024 – Knutsfest. Vi dansar ut julen och firar in det nya året tillsammans. Plats församlingsgården.


Tisdag den 6 februari 2024 – Årsmöte. Preliminärt datum för nästa årsmöte. Plats församlingsgården.


Torsdag i februari 2024 – Vinprovning. Fortsättning på vår resa, denna gång med röda viner i fokus.

  Vad gör Lyby Bygdeförening?


Under de senaste 10-15 åren har föreningen jobbat med större projekt för att utveckla bygden positivt och förhindra negativ utveckling. Men inte bara de stora projekten utan även anordnat sommarfester, gökotta, veteranutställning, julpysselkväll, valborgsfirande, knutsfest, växtloppis, teaterresor, familjegympa mm.
Innan den pågående pandemin så hade föreningen kring 10 arrangemang om året för att samla bygdens invånare och stärka samhörigheten.


 En del av de lite större projekt där föreningen varit drivande i är:


 • fiberdragning till hushåll i Lyby bygden.
  Föreningens dåvarande ordförande och styrelse jobbade hårt för att alla skulle få så bra villkor som möjligt. Detta var möjligt genom samlad aktion av medlemmar som kunde kanaliseras genom bygdeföreningen. I samråd med operatörer bidrog detta starkt till bra villkor


 •  förhindrande av gruvdrift närområdet. De senaste åren har präglats av att stora utländska bolag
  vill profitera genom bl a gruvdrift i Sverige pga en svag och föråldrad lagstiftning i frågan. För vår bygd
  kunde detta innebära att stora delar skulle omvandlas till stora öppna gruvor med förstörelse av stora
  natur- och kulturhistoriska värden. Dessutom en katastrof ur miljöhänsyn. Genom ett stort
  engagemang i bygdeförening tillsammans med andra organisationer kunde vi ha samlade aktioner som gjort att bolagen dragit sig tillbaka – i ala fall just nu.


 • För ett antal år sedan påbörjades planeringen av omriktarstationen i sk ”Hurva korset” dvs på vägen
  från Lyby mot Sextorp i Brunstorp. När dessa frågor kom upp så anordnades det informationsmöten och skapades påtryckningsunderlag.


 • För 3 år sedan kunde bygdeföreningen bjuda in till information igen med representanter från Svenskt Kraft när för att förklara och informera kring byte av kv ledning från Hurvakorset till Malmö samt nedläggning av kabel från Hurvakorset till Ystad och sedan vidare ner i Europa för import och export av el (sk Hansa Power Bridge).

 • Påtryckningar på kommunen vad det gäller cykelväg från Lyby till Hörby samt allmän trafiksäkerhet i byn.

 • Går vi längre tillbaka så hade föreningen en stor del vid uppförandet av Församlingsgården som nu är den stora samlingsplatsen för bygdeföreningen.       Bli medlem i Bygdeföreningen!


  Som medlem i Lyby Bygdeförening stödjer du arbetet för en levande bygd
  Medlemsavgiften är årlig och kostnaden är 150kr per hushåll.
  Enklast inbetalar du genom att skicka kr till swishnummer 123 262 64 06 eller vårt
  BankGiro 5623-3299
  Ange Ditt namn, adress och mobilnummer så vi vet vem som betalt in!
  Gamla som nya medlemmar hälsas hjärtligt välkomna!